h

SP Meppel tegen verkoop Essent aandelen door gemeente Meppel

22 januari 2009

SP Meppel tegen verkoop Essent aandelen door gemeente Meppel

SP Meppel heeft 22 januari een brief gestuurd naar het college van B&W om ze op te roepen de Meppeler Essent aandelen niet te verkopen aan het Duitse RWE. Ook doet de SP de oproep om in de provincie deze boodschap als gemeente uit te dragen.

Voor de inwoners van heel Nederland en in het belang van het milieu zou de verkoop van deze aandelen zeer onverstandig zijn. De overnameprijs zal worden doorberekend aan de klant en de investeringen in duurzame energie zullen terugnemen.

De hele brief is hieronder te lezen:

Geachte meneer/mevrouw,

Afgelopen maand is er veel gesproken en geschreven over de verkoop van Essent aandelen aan het Duitse RWE. Ook Meppel heeft aandelen in Essent. Het totaal hiervan komt uit op 64.663, of 0,0432 procent van het totaal aantal aandelen.

Op dit moment zijn alle aandelen van Essent in handen van de provinciën en de gemeenten van Nederland. Dit is terecht aangezien energie, net als drinkwater en riolering, een basisvoorziening is. Het is een voorziening die voor iedere Nederlander, rijk of arm, toegankelijk moet zijn. Bovendien moet ook altijd het doel worden nagejaagd dat de energie zo groen mogelijk wordt geproduceerd.

Dat is de reden waarom de Socialistische Partij maandag 19 januari is begonnen met een landelijke actie tegen de verkoop van de aandelen. Een verkoop van deze aandelen zal alleen op de korte termijn geld opleveren voor de overheden, op lange termijn zal het voor alle Nederlanders negatieve gevolgen hebben.

RWE betaalt maar liefst 9 miljard euro voor alle aandelen. Dit geld moet worden terugverdiend zodra de aandelen in hun handen zijn. Dit zal ten koste gaan van haar klanten. Zij zullen uiteindelijk deze prijs op hun bordje krijgen door hogere tarieven. SP Meppel vindt dit onverteerbaar.

Bovendien heeft RWE een slechte status als het gaat om ontwikkeling van duurzame middelen om groene stroom op te wekken. Essent heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in groene energie, en is veel op zoek geweest naar innovatieve manieren om het milieu te ontlasten. Deze ontwikkeling is voor de SP, en voor alle mensen, zeer belangrijk.

Doordat RWE eerst haar overname zal moeten terugverdienen en omdat ze al een slechte reputatie hebben op dit gebied, zullen ze deze manieren van energie opwekken niet door ontwikkelen.

Een verkoop van de aandelen aan RWE zou om meer redenen een zeer onverstandige beslissing zijn. RWE is een commercieel bedrijf welke alleen oog heeft voor het korte termijn winst maken. Het belang van winst maken gaat boven het publiek belang. Hier zijn de Nederlanders en het milieu dus niet bij gebaat.

Het is bovendien zo dat Meppel dan de komende jaren de dividend die van de aandelen komt zal moeten missen. Dit betekent dat, ondanks de verdiensten van de verkoop, Meppel in de toekomst deze inkomsten zal missen. Met het oog gericht op deze toekomst en de ontwikkelingen die Meppel nog zal ondergaan, is dit dus zeer onverstandig.

Al met al is SP Meppel om de bovenstaande argumenten van mening dat Meppel niet mee moet doen aan deze verkoopwaanzin. Meppel zou ook een rol moeten oppakken om de provincie er van te overtuigen dat de verkoop van deze aandelen niet in het belang is van de inwoners van Nederland, en ook niet in het belang van het milieu op lange termijn.

Hoogachtend,

SP Meppel

U bent hier