h

Column Xander Topma: Meppel bij Overijssel? Op de grens tussen twee provincies

24 november 2011

Column Xander Topma: Meppel bij Overijssel? Op de grens tussen twee provincies

Onlangs is het rapport verschenen van het onderzoek dat VVD Meppel heeft laten uitvoeren over de mogelijkheid om Meppel bij Overijssel te voegen. De conclusie van het rapport is dat het staatsrechtelijk mogelijk is om de provinciale overstap te maken. Maar moeten we dat wel willen?

Toegegeven, Meppel heeft een strategisch belang bij de verbinding naar Zwolle. Er valt economisch gezien veel te halen voor onze Gemeente en ook wat werkgelegenheid betreft is het voordelig om de banden met Zwolle goed te onderhouden. Dit zou ook het belangrijkste argument moeten zijn om eventueel van provincie te veranderen. De vraag is echter: waarom is dat dan nodig?

De afgelopen jaren is de relatie van Gemeente Meppel en die van Provincie Drenthe sterk verbeterd. Ook zij zien inmiddels in dat het voor Meppel noodzaak is om ook het heil te zoeken buiten de provinciegrenzen. Het resultaat daarvan is dat de provincie heeft geïnvesteerd in de verbinding Meppel-Zwolle, iets wat duidt op een goede houding vanuit de Provincie.

Dus waarom dan nu de relatie verbreken in ruil voor onzekerheid en geen aantoonbaar voordeel? Zolang de Gemeente Meppel de ruimte krijgt van Provincie Drenthe om haar blik ook buiten de provinciegrenzen te leggen en daar ook ondersteuning in krijgt, ziet de SP geen reden om naar een andere provincie te gaan.

Juist een investering in de relatie met de Provincie Drenthe kan zorgen voor een betere verbinding richting Zwolle. Zet als Gemeente de lijn voort en haal de banden met Zwolle aan, dat kan ook zonder over te stappen naar Overijssel.

U bent hier