h

De Niermanschool gaat verhuizen.

18 oktober 2012

De Niermanschool gaat verhuizen.

Meppel,

Geachte Politieke Collega’s,

Onderstaande brief is gepubliceerd in de Meppeler Courant van woensdag 17 oktober jl.
We roepen de gemeente daarin op om het daarin door ons aangereikte alternatief te onderzoeken.
We doen een beroep op u om deze oproep te ondersteunen via uw vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van de SP afdeling Meppel


ALTERNATIEF ?

“Dit gedwongen huwelijk kan goedkoper.”

De Niermanschool gaat verhuizen naar de Plataan. De afweging die overheerste bij de beslissing door de gemeenteraad was dat ‘ouders, leerlingen en leerkrachten niet langer kunnen wachten op een definitieve oplossing’. De SP Meppel staat achter een goede, adequate huisvesting, maar vraagt zich af of deze geforceerde beslissing - immers heel wat gemeenteraadsleden en burgers hebben twijfels over het financieel onzekere plaatje van dit dossier - wel de beste optie is. De SP denkt van niet. Waar gaat het eigenlijk over? Over het feit dat de weg vrij is gemaakt voor sociale woningbouw op de plek van de huidige Niermanschool? Over de wens een kwalitatief goed alternatief te vinden voor huisvesting van de Niermanschool? Over de noodzaak forse bezuinigingen door te voeren voor de Bibliotheek, Scala en De Plataan?

De SP Meppel is van mening dat de grote druk op deze beslissing het college blind heeft gemaakt voor alternatieve oplossingen die best eens goedkoper zouden kunnen uitvallen.

Daarnaast zijn wij van mening dat er absoluut te weinig aandacht is voor de nadelenvan de gemaakte keuze. De SP Meppel heeft met name bedenkingen over de verkeersveiligheid voor de leerlingen van de Niermanschool.
De Vledderstraat is een drukke straat die deel uitmaakt van de binnenring. Het is een aanvoerroute voor de Lidl, Action en Xenos. Zij maakt zich zorgen over de gevaren die ouders en kinderen lopen op hun weg naar en van school en de speelmogelijkheden.
Verder lijkt het erop of De Plataan en haar gebruikers hun (door de bezuinigingen drastisch gedecimeerde) activiteiten nu ook versnippert zien over het gebouw. Samenhang in een gevarieerd en kwalitatief goed cultureel aanbod van de Bibliotheek, Scala, Stichting activiteiten Ouderen en andere gebruikers (samenhang, die de gemeente jarenlang zo hoog in het vaandel had) wordt niet alleen moeilijker, maar ook veel minder zichtbaar door de sterk afgenomen uitstraling van het Cultureel Centrum De Plataan als gebouw.Is er werkelijk geen goed alternatief?
De bibliotheek moet veel ruimte inleveren om plaats te maken voor Stichting Activiteiten voor Ouderen. De oppervlakte van de bibliotheek is zo groot, eigenlijk één grote ruimte, dat het best wel eens goedkopere oplossing kan zijn om de Niermanschool dáár te huisvesten. Op de begane grond. Helemaal in te delen naar de eigen behoeften voor het onderwijs en met speelruimte achter de bibliotheek. Het is op die manier een vorm van nieuwbouw binnen een bestaand casco.

De veiligheid voor kinderen is daarmee in ieder geval gediend. De bibliotheek zou aan de zijde van De Vledderstraat een goede plek met uitstraling verdienen, als belangrijke voorziening voor de inwoners van Meppel. Zijn deze mogelijkheden door de gemeente wel onderzocht?
Andere voordelen: centralisatie van de culturele ruimtes, de speel-o-theek kan blijven waar ze is,
onnodige verhuizing van de gebruikers kan vermeden worden, minder kapitaalvernietiging, duidelijker scheiding tussen cultuur en onderwijs (terwijl er toch verbinding is met de faciliteiten van De Plataan), betere positionering en uitstraling van de bibliotheek en de andere huidige gebruikers.
De geplande verbouwing brengt zoals gezegd kapitaalvernietiging met zich mee. Het is een argument dat totaal niet is meegewogen, getuige de vele commentaren en ingezonden brieven in de Meppeler Courant tijdens dit hele proces.

De Plataan is in 2006 geopend. Een prachtige cultureel centrum, speciaal toegerust met apparatuur en faciliteiten voor alle facetten van kunst(educatie) voor grote groepen, vele sociaal culturele activiteiten voor ouderen, met een dagopvang, een biljartclub etc. etc. In de periode daarna zijn er andere gebruikers bijgekomen. Heel veel burgers zijn blij met deze faciliteiten. Laat de Plataan geen dwangbuis worden, maar doe recht aan de veiligheid en welzijn van leerlingen en aan de oorspronkelijke culturele bestemming en toekomstmogelijkheden van De Plataan, voor jong én oud.


Gemeente Meppel, wij vragen: onderzoek dit alternatief. Een bestemmingswijziging voor de bibliotheek moet mogelijk zijn. De huidige plek van de Niermanschool kon immers ook veranderd worden van een onderwijsbestemming in een bestemming voor sociale woningbouw? En de geplande bezuinigingen kunnen op deze manier net zo goed worden gehaald.

Bestuur SP afdeling Meppel

Louise Smits, voorzitter

U bent hier