h

Gemeente Meppel opent meldpunt voor slachtoffers toeslagenaffaire

21 december 2020

Gemeente Meppel opent meldpunt voor slachtoffers toeslagenaffaire

Foto: SP

Ook in de Gemeente Meppel zijn gezinnen het slechtoffer geworden van de kindertoeslagenaffaire. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de SP. In ieder geval 19 gezinnen zijn getroffen door de affaire. Vanwege de AVG weet de gemeente niet om wie het gaat. De SP vroeg daarom om een vaste medewerker die als aanspreekpunt kan dienen voor de gedupeerden. Hiervoor is nu een meldpunt geopend door de gemeente. Deze is te bereiken via postbus@meppel.nl of door te bellen naar 140522.

Uit het  rapport ‘Ongekend onrecht’, waarin onderzoek is gedaan naar deze misstand, blijkt dat gezinnen jarenlang onterecht door de belastingdienst zijn gemarkeerd als fraudeurs. Hierdoor zijn zij snoeihard aangepakt door de overheid en moesten zij vele duizenden euro’s toeslag terugbetalen. Ook is er sprake geweest van etnische profilering. SP-factievoorzitter Xander Topma wil dat de gedupeerden snel worden geholpen: “Gezinnen zijn in diepe problemen gestort waar bittere persoonlijke ellende achterweg is gekomen. Levens zijn kapotgemaakt door de overheid. We vroegen daarom aan het college om hard aan het werk te gaan om de slachtoffers te helpen en zijn blij dat er een medewerker speciaal is aangesteld om dat te doen.”

Campagne om slachtoffers te bereiken
Door de AVG mag de belastingdienst niet met de gemeente delen wie er is getroffen door de toeslagenaffaire. Dat maakt het voor de gemeente onmogelijk om ze direct te benaderen. Nu het meldpunt er is, hoopt Topma dat de gedupeerden deze ook weten te vinden: “De SP is na de antwoorden van het college een campagne op social media begonnen. Hiermee hopen we de Meppeler slachtoffers te bereiken zodat zij weten dat ze bij de gemeente terechtkunnen voor hulp. Deze gigantische misstand moet zo snel mogelijk worden rechtgezet zodat de gezinnen eindelijk weer door kunnen gaan met hun leven.”

Reactie toevoegen

U bent hier