h

SP niet akkoord met uitzondering wethouder van der Haar

30 april 2021

SP niet akkoord met uitzondering wethouder van der Haar

Volgens de wet moet een wethouder binnen de grenzen van de gemeente wonen. In Meppel is er één wethouder die dat niet doet, de wethouder van lokale partij Sterk Meppel, Jaap van der Haar. Omdat de wethouder niet voldoet aan de wet, moet de gemeenteraar jaarlijks een besluit nemen om een uitzondering toe te passen. De SP heeft tegen dit besluit gestemd.

Fractievoorzitter Xander Topma vertelt waarom: 'De wet zegt dat als je wil afwijken van deze regel, de gemeenteraad dat met goede argumenten mag doen. Bijvoorbeeld dat een wethouder niet kan verhuizen. Maar deze wethouder wil niet verhuizen naar de gemeente Meppel, dat is wat anders. De SP vindt dat de wet dan hetzelfde werkt voor bestuurders als voor gewone burgers en stemde als engige partij tegen deze uitzondering.'

Topma deed nog een poging om de andere raadsleden te vertellen wat voor die fracties dan redenen waren om de wethouder wel toe te staan van de wet af te wijken. Alleen GroenLinks reageerde op die oproep en de rest van de raad bleef stil. Hierdoor concludeerde dat deze raad blijkbaar vindt dat de regels die voor iedereen gelden, niet gelden voor de eigen bestuurders.

Reactie toevoegen

U bent hier