h

SP trots op noodopvang vluchtelingen

1 november 2021

SP trots op noodopvang vluchtelingen

Foto: CRR

Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober lag het voorstel voor om 98 vluchteingen met spoed op te vangen in Meppel. De nood is ontstaan door de situatie in de opvanglocatie in Ter Apel waar momenteel veel te veel mensen zitten. Het college stelt voor om tijdelijk mensen op te vangen op een hotelboot in Meppel. De SP heeft hier vol overtuiging mee ingestemd.

Fractievoorzitter Xander Topma: 'We zien de beelden in het nieuws en weten dat de toestand in Ter Apel momenteel onhoudbaar is. Veel mensen vluchten voor oorlog en geweld en Meppel heeft de vraag gekregen om klaar te staan voor opvang. Doordat het een spoedaanvraag was, moest het binnen een paar dagen geregeld zijn. Ik ben trots dat we dit in Meppel zo snel hebben kunnen regelen.'

Doordat de opvang binnen een paar dagen is geregeld, zijn er geen goede gesprekken geweest met omwonenenden over wat de impact is. Die moeten wat de SP betreft direct worden gestart. Ook heeft de fractie gevraagd om een vast telefoonnummer voor vragen en bij overlastsituaties, dat heeft de burgemeester toegezegd.

Niet buigen voor racisme
In 2016 vond er een discussie plaats over opvang van vluchtelingen voor langere tijd. Destijds leverde dat protesten op waarbij tijdens raadsvergaderingen op de ramen werd gebonkt en raadsleden werden gefilmd. Ook nu is met name op social media een kleine groep mensen die op een racistische manier reageert op de opvang van vluchtelingen.

Topma: 'Bij terechte zorgen over wat de opvang betekent voor de omgeving gaan we natuurlijk in gesprek en op zoek naar oplossingen. Dat is iets anders dan de racistische drek die je nu ook voorbij ziet komen. Daar gaan we niet aan tegemoetkomen en daar laten we ons niet door intimideren. Ik weet zeker dat dat een heel klein deel van Meppel is en dat de meeste inwoners trots zijn dat wij een veilige haven kunnen zijn voor mensen die vluchten voor hun leven.'

Reactie toevoegen

U bent hier