Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SP Meppel

Voor jezelf, Voor elkaar

Foto: SP Meppel
schouders eronder

De SP is een partij van doeners. Te vaak wordt er in de politiek veel gepraat maar te weinig gedaan. In de afgelopen vier jaar hebben we laten zien dat wij verder kijken dan de muren van het Stadhuis.

Samen met de inwoners van onze mooie gemeente hebben we laten zien dat sociaal beleid echt wel mogelijk is, als je het maar wil. Tegen het rechtse beleid in, hebben we successen behaald voor de mensen van Reestmond, is de eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning verlaagd en is er een armoedepact opgericht.

De komende vier jaar willen we op die manier verder: sociale politiek, samen met de inwoners van onze gemeente.

Doet u mee?

Lijsttrekker: Xander Topma

In 2014 was ik voor het eerst lijsttrekker voor de SP in Meppel. Nu mag ik weer de kar trekken voor de tofste politieke club van Nederland.

Wij zijn een partij van aanpakkers. Dat laten we zien door iedere maand samen de straat op te gaan om daar in gesprek te gaan met de inwoners, juist ook buiten verkiezingstijd. Zo halen we belangrijke verhalen en ervaringen op. Daar gaan we dan mee aan het werk en zo bereiken we echt wat voor mensen.

Er wordt in de gemeenteraad ontzettend veel vergaderd. Andere partijen blijven daar in hangen en lijken te denken dat de werkelijkheid daar plaatsvindt. Wij laten ons leiden door de agenda van de inwoners, niet door de agenda van de politieke praatjes.

1. Xander Topma

Fractievoorzitter

Meer informatie

2. Esther Schut

Raadslid

Meer informatie

3. Machiel van Brussel

Duo-raadslid

Meer informatie

4. Gelmer van Dijk

Meer informatie

5. Jikkie Koopman

Meer informatie

6. Joke Lalkens-Boer

Meer informatie

7. Jeske Hoefman

8. Foppe-Jan de Boer

9. Johan Buwalda

10. Jan van Os

11. Harry Luehof

12. Marjanne Sanderus

13. Renee Vermeulen

14. Wim Oechies

15. Gert Esselbrugge

Wachtlijsten sociale huurwoningen fors inkorten

De wachttijd voor een sociale eensgezinswoning is op dit moment 6 jaar. Dat is veel te lang. De afgelopen jaren is er niet genoeg gebeurd om die wachtlijst in te korten. Hiervoor moeten we eindelijk serieus gaan bouwen zodat jongeren en mensen met een wat krappere beurs ook een plekje hebben om te wonen.

Snel studentenhuisvesting bouwen

Om de gemeente Meppel levendig te houden in de toekomst, is het belangrijk dat we jongeren weten te binden. Naast meer betaalbare huurwoningen moeten we daarom snel aan de slag met studentenhuisvesting. Als jongeren dan uit huis gaan of voor hun studie in Meppel willen wonen, hebben ze een plek waar ze voor een redelijk bedrag terecht kunnen.

We willen een poppodium in Meppel

De gemeente Meppel is een broedplaats voor muzikaal talent. Er is alleen geen plek waar dit structureel een podium heeft. In samenwerking met bestaande initiatieven zou de gemeente een plek beschikbaar moeten stellen waar een poppodium kan komen. Zo'n voorziening is goed voor de levendigheid en de ontwikkeling van lokaal talent.

Meer inzet en geld voor armoedebestrijding

De bestrijding van armoede kan en moet beter. Allereerst moeten de bezuinigingen van de afgelopen jaren worden teruggedraaid. Daarnaast moet er beter contact komen met organisaties en instellingen die iets met armoede te maken hebben. Zo zien we signalen sneller en voorkomen we dat mensen in de problemen komen.

Cultuur en kunst is van ons allemaal

De afgelopen is er fors bezuinigd op kunst en cultuur. Wij willen investeren in de kunst en cultuur van ons allemaal. Zo moet er plek zijn voor pop- en jongerencultuur, moeten lessen voor ieder kind toegankelijk zijn en steunen we de bibliotheek.

Alleen nog gasvrij bouwen

De situatie in Groningen heeft laten zien dat we niet langer kunnen vertrouwen op gas als brandstof voor onze huizen. Voor een duurzame toekomst moeten we daarom de keuze maken om woningen voortaan te bouwen zonder gasaansluiting. Duurzame energie moeten we juist stimuleren.

Geen eigen bijdrage meer voor zorg en ondersteuning

De gemeente vraagt nu nog een eigen bijdrage in de WMO. Dit betalen Meppelers als ze zorg en ondersteuning via de gemeente krijgen. Op initiatief van de SP is deze al verlaagd, de volgende stap is om de eigen bijdrage te schrappen. Geld mag nooit een drempel zijn voor mensen om goede zorg te ontvangen.

Investeren in veilige fietsroutes van dorp naar stad

Te vaak krijgen we te horen dat de fietsroutes vanuit de dorpen naar de stad niet veilig zijn. Ze zijn slecht verlicht waardoor bijvoorbeeld jongeren zich niet prettig voelen als zij 's nachts op de fiets terugkomen van het stappen. Dit is ontoelaatbaar en daar moeten we snel iets aan doen.

Openbaar vervoer verdient verbetering

Betaalbaar openbaar vervoer is van groot belang voor iedereen die geen eigen vervoer heeft. De stadsbus moet wat ons betreft ook de Nieuwveense landen en Nijeveen aandoen. Zo blijven de voorzieningen zoals het station, de supermarkten en ontmoetingsplaatsen bereikbaar voor studenten, ouderen en iedereen zonder eigen vervoer.

Zebrapaden terug in de binnenring

Onder de noemer 'shared space', zijn de zebra's grotendeels verwijderd uit het centrum van Meppel. Kwetsbare weggebruikers zoals ouderen hebben moeite om over te steken. Wat de SP betreft was het weghalen van de zebra's een verkeerde keuze en daarom moeten ze zo snel mogelijk weer terug.

De buurt is de schaal van de samenleving

Sociale wijken vergroten het leefgenot van de bewoners. Iedere wijk verdient daarom zijn eigen voorzieningen om de leefbaarheid te vergroten. Ook geven we wijkcentra en verenigingen meer ruimte om mooie activiteiten te organiseren voor de wijken.

De gemeente is van de inwoners

Bij grote projecten ziet de gemeente de inwoners te vaak als last dan als een bron om plannen beter te maken. Dit terwijl de mensen die in de gemeente wonen het best weten wat er in hun omgeving gebeurt. De gemeente moet daarom de inwoners serieus betrekken bij de vorming van nieuwe plannen.

Groenonderhoud terug op het oude niveau

Het groenonderhoud in de wijken is verslechterd door bezuinigingen. Wat de SP betreft is het de taak van de gemeente om dit goed te onderhouden, daar betalen inwoners nou eenmaal belasting voor. Daarom gaan we terug naar het oude niveau van onderhoud zodat de wijken er weer mooi bij komen te staan.

Verkiezingsprogramma

Hoe betrouwbaar en sociaal een gemeente is, begint met goede politieke keuzes. In ons programma laten we zien hoe het óók kan. Verstandig beleid waarmee we mensen voorop stellen.

Download het programma als PDF

Inhoudsopgave

Inleiding

De SP is een bijzondere partij. Politiek doen wij samen met mensen. Dit doen we vanuit onze kernwaarden: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Volksvertegenwoordiging betekent voor ons dat je verhalen ophaalt in de wijken en deze naar de raadszaal brengt. Je hebt alleen recht van spreken als je van inwoners, verenigingen en bedrijven zelf hebt gehoord wat zij in de praktijk ervaren. Een groot deel van de tijd die wij aan politiek besteden, vindt daarom niet plaats in de raadszaal maar juist daarbuiten, in gesprek met mensen.

De afgelopen vier jaar leverde dit al veel op. Van huurders kregen we te horen dat zij nog steeds te maken hebben met slecht geïsoleerde woningen en enkel glas. Daarom dienden we, met succes, een voorstel in om ook voor die woningen een goed plan voor isolatie en verduurzaming te maken zodat bewoners daar straks comfortabel en betaalbaar kunnen wonen.

Ook hoorden we de bewoners van de Nieuwveense Landen die al jaren te maken hebben met overlast en storingen van de biomassacentrale en het warmtenet. We deden een groot wijkonderzoek en presenteerden dit rapport aan het college. Samen met de bewoners hebben we flink druk gezet waardoor de gemeente nu eindelijk werkt aan oplossingen voor de buurt.

De coronacrisis heeft als gevolg dat mondkapjes en zelftesten belangrijk zijn geworden om mee te kunnen doen aan de samenleving. We begrepen al snel dat dit een grote impact heeft op de budgetten van mensen. Daarom heeft de SP direct geregeld dat er gratis mondkapjes en testen te verkrijgen zijn vanuit de gemeente voor mensen die moeite hebben om dat zelf te betalen. Zo kunnen we voorkomen dat mensen vanwege hun financiële situatie geen deel kunnen nemen aan de samenleving.

Dit zijn drie voorbeelden van hoe we ervaringen van mensen hebben omgezet naar directe politieke actie met resultaat. Natuurlijk hebben we de afgelopen periode nog veel meer gedaan: voorstellen van de SP werden aangenomen waardoor energiearmoede wordt aangepakt, speelplaatsen voor kinderen worden rookvrij, er is meer inzet voor vroegtijdige signalering van schulden, de grootste vervuilers gaan het meest betalen voor verduurzaming en het zebrapad aan de Grote Oever is teruggekomen zodat ook kwetsbare weggebruikers veilig kunnen oversteken.

Allemaal mooie successen die we met twee zetels vanuit de oppositie hebben bereikt. In dit programma leest u wat we de komende vier jaar willen doen voor de inwoners van de gemeente Meppel. Meer betaalbare en goede woningen, goede zorg en ondersteuning voor wie dat nodig heeft, een eerlijke overgang naar duurzame energie, rijke cultuur voor alle inwoners en sterke, sociale wijken met goede voorzieningen.

De afgelopen jaren hebben we gezien dat dit alleen gaat lukken met een grote SP-fractie. Na deze periodes in de oppositie, is het nu tijd om ook mee te gaan besturen in onze gemeente. Voor betrouwbare en sociale politiek, samen met mensen.

Xander Topma
Lijsttrekker SP Meppel

Wonen is een recht

In Meppel is de gemiddelde wachttijd voor een sociale gezinshuurwoning maar liefst 7 jaar. Falend landelijk woonbeleid en te weinig aanbod hebben voor gigantische wachttijden gezorgd en hoge prijzen in de huursector. De SP vindt dat een goede en betaalbare woning een recht is. Wie in de gemeente Meppel wil wonen, moet dat binnen afzienbare tijd kunnen doen en zonder torenhoge prijzen te betalen.

Als we woningbouw aan de markt overlaten dan worden er alleen kostbare koopwoningen en onbetaalbare huurwoningen gebouwd. Daarom moeten we bouwen met sociaal beleid. De gemeente maakt, in samenspraak met de woningcorporaties en ontwikkelaars, plannen voor echte volkshuisvesting. Bij nieuwbouw spreken we passende normen af voor het type woningen en we maken een einde aan speculanten die met beleggingen geld willen verdienen aan de huizen van onze inwoners. Voldoende studentenkamers en starterswoningen moeten ervoor zorgen dat jongeren in Meppel kunnen blijven wonen zodra zij uit huis gaan.

Hoe we dit gaan doen?

  • Van de nieuw te bouwen woningen bestaat voortaan minimaal 40 procent uit sociale huur, 20 procent uit middeldure huur en 20 procent uit goedkope en middeldure koopwoningen. Zo zorgen we voor gemengde wijken, bouwen we het soort woningen waar behoefte aan is en verkorten we de wachtlijsten.
  • Met een algehele zelfbewoningsplicht weren we beleggers en speculanten die woningen opkopen voor de winst zonder er zelf in te gaan wonen. Woningen zijn geen producten om geld mee te verdienen maar een thuis voor onze inwoners.
  • Bij nieuwbouw krijgen inwoners van de gemeente Meppel voorrang op de inschrijving om doorstroom te bevorderen en starters een kans te geven om hier een huis te vinden.
  • Met de groei van het onderwijsaanbod in Meppel, stijgt ook de vraag naar bijpassende woningen. Verhuurders springen hier op in en knijpen jongeren uit door astronomische bedragen te vragen voor studentenkamers. De gemeente moet daarom samen met onderwijsinstellingen leegstaande (kantoor)panden verbouwen tot betaalbare studentenkamers. Misstanden moeten gemeld kunnen worden bij de gemeente.
  • Sloop van corporatiewoningen staan we alleen toe als 70 procent van de bewoners hiermee akkoord is. Ook moeten corporaties met technisch bewijs komen dat de woningen niet te renoveren zijn. We laten corporaties geen woningen slopen waar mensen nog naar tevredenheid wonen.
  • Ouderen moeten, als zij dat willen, in hun eigen wijk/dorp kunnen blijven wonen. De gemeente helpt met woningaanpassingen als het nodig is om dat mogelijk te maken. Lukt dat niet moeten ze terecht kunnen in zorgbuurthuizen in de eigen wijk zodat mensen in hun eigen omgeving met sociale contacten kunnen blijven wonen.
  • De focus van nieuwbouw ligt bij het snel uitbouwen van de wijk Nieuwveense Landen. Nieuwbouwprojecten in bestaande wijken en dorpen kunnen alleen plaatsvinden in samenspraak met omwonenden en als er genoeg rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld parkeren.

Meedoen is de basis

Niemand zou in een welvarend land als Nederland aan de kant moeten staan in de samenleving. Meedoen aan de maatschappij betekent dat je een sociaal netwerk kan opbouwen, nieuwe kansen tegenkomt en jezelf kan ontwikkelen in de richting die bij je past. Mensen worden er gelukkiger door. Helaas zien we dat dit nu niet de praktijk is. De plek waar je wieg staat is meer en meer bepalend voor de kansen die je in het leven krijgt. Word je aan de verkeerde kant van de sociale en economische kloof geboren dan is het bijna onmogelijk om de andere kant te bereiken.

Als samenleving hebben we een verantwoordelijkheid en een belang om iedereen de kans te geven om zelf iets moois van het leven te maken. Lukt dat om wat voor reden niet dan staan we klaar om ervoor te zorgen dat die persoon wel weer mee kan doen. Werk is daarbij het uitgangspunt voor wie daartoe in staat is maar daarnaast zijn vrijwilligerswerk en zelfontplooiing op andere manieren ook van enorm belang. Discriminatie op wat voor basis dan ook heeft geen plek in Meppel. Symbolische maatregelen zijn daarom niet genoeg. De gemeente moet verantwoording afleggen over het gevoerde diversiteitsbeleid in het jaarverslag.

Hoe gaan we dit doen?

  • Armoedebestrijding wordt al jaren gezien als makkelijke post om op te bezuinigen. Een investering op dit gebied betekent daarom eerder terugbrengen naar het oude niveau dan uitbreiding. Door vroeg schulden te signaleren, voorkomen we grotere problemen voor mensen en kosten voor de gemeente.
  • Mensen met een uitkering mogen voortaan 200 euro per maand bijverdienen. Proeven in andere gemeenten laten zien dat dit mensen helpt om sneller hun weg richting een baan te vinden. Deze positieve benadering zorgt er ook voor dat mensen sneller schulden kunnen aflossen en beter in staat zijn hun lasten te betalen. Hiermee is het voordelig voor de mensen zelf maar onder de streep ook voor de gemeente.
  • Uitzichtloze schulden van jongeren worden door de gemeente overgenomen. Hier staat tegenover dat zij gaan werken om zo op een passend tempo af te lossen of dat zij een opleiding gaan volgen.
  • Naast de ombudsfunctie in gezondheidscentrum het Spectrum, komt daar ook een medewerker die toegankelijk is voor laagdrempelige hulp bij schuldenproblematiek. Schulden hebben een grote impact op de gezondheid en op deze manier kan er snel en effectief worden opgetreden.
  • Laaggeletterdheid is een steeds groter probleem en weerhoudt mensen om mee te doen in de samenleving. Hoe eerder je taalachterstanden bij kinderen tegenkomt, hoe groter de kans dat je deze kunt inlopen. Daar hebben kinderen een leven lang profijt van. De verbinding tussen basisscholen en bibliotheek is daarbij essentieel. Vroeg- en voorschoolse educatieprogramma’s zijn onmisbaar. Taalprogramma’s via Stichting Welzijn Mensenwerk en de bibliotheek spelen een belangrijke rol bij volwassenen.
  • Werk zorgt voor betrokkenheid bij de samenleving en de kans om jezelf te ontwikkelen. De SP ziet het als verantwoordelijkheid van ons allemaal om mensen te helpen die het, ondanks eigen inzet, al jaren niet lukt om aan een baan te komen. We organiseren hiervoor basisbanen. Nuttig werk in de wijken dat past bij de betreffende persoon, met een dienstverband en goede arbeidsvoorwaarden. Dit naar voorbeeld van de succesvolle pilot in gemeente Assen
  • Het niet kunnen kopen van menstruatieproducten mag nooit een reden zijn om niet mee te kunnen doen aan de samenleving. Daarom worden er in publieke gebouwen zoals scholen, gemeentelijke gebouwen en wijkcentra gratis menstruatieproducten beschikbaar gesteld voor wie dat nodig heeft.
  • Gemeentelijke gebouwen, wegen, paden en speelplaatsen worden 100% toegankelijk voor mensen met een handicap.
  • De gemeente draagt niet zelf bij aan het (financieel) uitzichtloos maken van de situatie van haar inwoners. Veel mensen komen financieel in de problemen doordat er op de achtergrond nog veel meer zaken spelen; een scheiding, een moeilijke jeugd, psychische problemen, etc. Hierdoor hebben veel mensen al minder vertrouwen in de wereld om zich heen. Juist in deze situaties is het belangrijk dat de gemeente en andere uitvoeringsorganisaties geen keihard financieel beleid voeren, maar proberen vertrouwen te winnen en naar passende oplossingen te zoeken.
  • De SP kiest voor kwetsbare jongeren en niet voor het verdienmodel van bedrijfjes. We werken samen met jeugdzorgaanbieders die bewezen hebben dat eerlijk en goed te doen. We kiezen niet voor aanbestedingen waarbij een lage prijs voor een hoge kwaliteit gaat. Ook stellen we strenge eisen aan de winsten die bedrijven mogen maken, tot we landelijk een verbod op winst in de jeugdzorg hebben gerealiseerd. Jongeren zijn geen product en hun problemen geen verdienmodel.
  • Solliciteren bij de gemeente gaat voortaan anoniem om discriminatie tegen te gaan. Op deze manier worden kandidaten puur uitgenodigd om hun kunde en ervaring, wat de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie ten goede komt.
  • In het jaarverslag van de gemeente wordt verantwoording afgelegd van het gevoerde diversiteitsbeleid.

De buurt is de schaal

Het leven gebeurt in de wijken van de stad en dorpen. Het is voor de SP dan ook logisch dat voorzieningen dichtbij inwoners zijn, daar waar ze wonen en leven. Van wijkcentra en dorpshuizen tot aan supermarkten en huisartsen, deze moeten bereikbaar zijn voor alle inwoners. Bij nieuwbouw zoals in de Nieuwveense Landen moet daar ruimte voor zijn en bij bestaande bouw zetten we alles op alles om deze voorzieningen in de wijken te houden.

Door gemengde bouw zorgen we in wijken voor diversiteit als het gaat om sociale en culturele achtergronden en met goede voorzieningen zorgen we voor ontmoeting tussen wijkgenoten. Door elkaar te leren kennen, worden vooroordelen weggenomen en verbeteren we de sociale samenhang in de wijken. Hiervoor is nodig dat de gemeente het als een actieve taak ziet om buurtbewoners te helpen zelf activiteiten te organiseren en daar eventueel budget voor in te zetten.

Hoe gaan we dit doen?

  • De wijkcentra moeten weer gaan leven en aantrekkelijk worden voor alle buurtbewoners. Dit betekent dat de gemeente een actieve rol op zich moet nemen om vrijwilligers in de wijken (financieel) te ondersteunen.
  • Bij de (her)inrichting van wijken is extra aandacht voor veilige fietsverbindingen naar andere delen van de stad en naar dorpen en kernen. Met name op fietspaden buiten de stad moet de verlichting worden verbeterd zodat het ook veilig is in het donker.
  • Buurten zijn van alle bewoners en dus ook van kinderen. Uitdagende speelplaatsen voor alle leeftijden horen daarom op loopafstand aanwezig te zijn. Bij de vervanging of nieuwbouw van speelplaatsen krijgen de buurtkinderen inspraak.
  • Bij de bouw van een (nieuwe) wijk horen complete voorzieningen zoals een school, wijkcentrum en sport. Dit is nodig voor de ontmoeting in de wijk waardoor de buurt sterker wordt en mensen elkaar beter leren kennen.
  • Jongeren worden gestimuleerd om zelf activiteiten in de buurt te organiseren die zij leuk vinden. De gemeente kan hierbij helpen door wijkcentra en het dorpshuis beschikbaar te stellen of door budget vrij te maken voor goede plannen.
  • Gemeentelijke panden en braakliggende terreinen die langdurig leegstaan kunnen door buurtgenoten worden gebruikt om daar initiatieven voor de wijk in te organiseren.

Duurzaam en eerlijk

We kunnen niet om het klimaatprobleem heen en ook Meppel moet hard aan het werk met verduurzaming. Landelijk is het klimaatbeleid nog steeds oneerlijk: terwijl de grote vervuilers als Shell en KLM niks in de weg wordt gelegd en klimaatsubsidies vooral naar de mensen gaan die al veel geld hebben, krijgen gewone mensen te maken met hoge kosten en andere negatieve effecten van maatregelen. In Meppel willen we dat anders doen. In de afgelopen periode zijn SP-voorstellen aangenomen die ervoor zorgen dat voor duurzaamheid de grote vervuilers en breedste schouders juist meer betalen. Ook worden er door ons initiatief prestatieafspraken gemaakt voor verduurzaming van industrie in onze gemeente.

Landelijk hebben al meer dan een half miljoen mensen te maken met energiearmoede. Zij zijn meer dan 10% van hun inkomen kwijt aan de energielasten en zitten in de kou of douchen minder om hun rekening te kunnen betalen. Deze mensen wonen vaak in slecht onderhouden corporatiewoningen waar nog steeds enkel glas in zit. Om hun situatie te verbeteren, kosten te verlagen en de meeste energiewinst te behalen, moet het isoleren van deze woningen de hoogste prioriteit krijgen bij verduurzaming. Een voorstel van de SP om daarvoor te zorgen is aangenomen maar de komende periode moet dit nog verder worden uitgewerkt. Met deze uitgangspunten en plannen maken we Meppel snel energieneutraal maar zorgen we er wel voor dat dit op een eerlijke manier gebeurt.

Hoe gaan we dit doen?

  • Het verduurzamen van de slechtst onderhouden woningen heeft de hoogste prioriteit. In de praktijk zijn dit de sociale huurwoningen. Hier is de grootste winst te behalen in energie en geld voor de bewoners. Van de woningcorporaties wordt een concreet plan gevraagd hoe zij dit gaan doen en waar nodig helpt de gemeente met een energiefonds.
  • Alle geschikte daken worden volgelegd met zonnepanelen, te beginnen met gemeentelijk vastgoed en daken van corporatiewoningen. Bewoners profiteren van de opbrengst en de energieopwekking door middel van aansluiting bij een lokale energiecoöperatie van en voor huurders.
  • Op initiatief van de SP hebben we in Meppel het uitgangspunt dat de grootste vervuilers het meeste betalen aan klimaatmaatregelen. Met dat uitgangspunt verdelen we de lasten op een eerlijke manier waardoor lokale belasting voor inwoners niet hoeft te stijgen. We committeren ons aan de doelstelling om als gemeente in 2040 energieneutraal te zijn maar doen dit binnen de huidige begroting. Mocht het nodig zijn dan is een verhoging van de OZB de meest logische stap omdat op die manier lasten eerlijk worden verdeeld naar draagkracht.
  • Net als alle andere gemeenten moet Meppel van het gas af. Wie niet financieel in staat is dat zelf te betalen moet worden geholpen met een renteloze gemeentelijke lening. Zo halen we klimaatdoelstellingen maar storten we geen inwoners in de problemen.
  • Voor elke boom die gekapt wordt, worden binnen een half jaar twee bomen aangeplant.
  • Natuur moet worden beschermd tegen economische belangen. Uitbreiding van de haven kan daarom alleen plaatsvinden als dit aantoonbaar geen negatieve effecten heeft op de natuurlijke leefomgeving.
  • Met taxibedrijven, vervoersdiensten en koeriersdiensten worden bindende afspraken gemaakt om het wagenpark te vergroenen.
  • Het eigen wagenpark van de gemeente wordt zo snel mogelijk volledig elektrisch.
  • Om bijplaatsing bij containers te voorkomen en mensen tegemoet te komen die niet zelf grofvuil kunnen wegbrengen, plaatst de gemeente een aantal keer per jaar containers in de wijken waar bewoners terechtkunnen met hun groot afval.
  • De SP is voor een vast afvaltarief en tegen betalen per zak (DIFTAR). Niet iedereen heeft de mogelijkheid tot afvalscheiding (hoogbouw), de mogelijkheid om lang afval te bewaren of is, zoals ouderen, niet fysiek in staat om zware zakken te tillen waardoor ze vaker naar de container gaan. Ook zorgt DIFTAR voor afvaldumping en vervuiling van recyclebaar afval.
  • Volgens de huidige inzichten is nascheiding van afval minder duurzaam en kost het uiteindelijk meer geld voor inwoners. We houden daarom voor nu vast aan het huidige systeem van afval scheiden. Mocht dit veranderen en nascheiding qua duurzaamheid en financiën voordeliger worden dan kan dit alsnog een goed alternatief zijn.
  • Parkeerplaatsen worden zoveel mogelijk waterdoorlatend aangelegd. Hiermee bestrijden we hittestress (schadelijke verhoging van warmte door bijv. veel bestrating) en houden we tegelijkertijd met voldoende parkeerplekken het centrum van Meppel, Nijeveen en de wijken bereikbaar.
  • De wijk Nieuwveense Landen kampt al jaren met problemen rond de biomassacentrale, het warmtenet en MeppelEnergie. Overlast en storingen komen geregeld voor en de tarieven zijn te hoog. In plaats van naast de bewoners te gaan staan om problemen op te lossen, liet de gemeente ze in de steek. De gemeente moet een meerderheidspositie nemen in MeppelEnergie en de structuur omvormen zodat bewoners medezeggenschap krijgen als er besluiten worden genomen. Niet vermarkten met risico op hogere tarieven en nog minder invloed maar juist democratiseren en als gemeente de verantwoordelijkheid nemen voor je inwoners.

Rijk aan cultuur en sport

Niet de gemeente zorgt voor levendigheid en activiteiten in de stad en dorpen maar de samenleving zelf. Dat betekent echter niet dat de gemeente niks kan doen om de beleving van en deelname aan sport en cultuur te versterken. Culturele en sportieve ontwikkeling is een kans om je talenten te ontdekken en je lichaam en geest te onderhouden. Wij zijn dan ook samen verantwoordelijk om dit voor iedereen te organiseren en bereikbaar te maken.

Sport en cultuur zijn de afgelopen jaren een ondergeschoven kindje geweest. Bij gemeentelijke bezuinigingen hadden deze sectoren veel te lijden met verschraling als gevolg. Die rek is er nu echt uit. Ook subsidies voor (sport)verenigingen waren de afgelopen jaren niet veilig. Dit terwijl zij de gemeente levendig en sterk houden. De gemeente heeft ze de afgelopen jaren behandeld vanuit wantrouwen, de komende periode willen we dit omslaan naar vertrouwen.

Hoe gaan we dit doen?

  • Een herwaardering van het belang van cultuur is nodig vanuit de gemeente. Met het huidige cultuurbeleid heeft de gemeente de sector uit handen laten vallen. De waarde van cultuur voor individu en samenleving staat voor de SP vast. Een nieuwe cultuurnota is daarom nodig om de gemeente weer een actieve rol te laten invullen bij de culturele ontplooiing van inwoners.
  • Schouwburg Ogterop is al jaren verwaarloosd. De keuze is nu: verbouwen of afscheid nemen. De SP wil vol overtuiging investeren in de schouwburg maar wil dan eerst kijken naar de inhoud en dan pas naar de stenen. Ogterop zou een huis van cultuur moeten worden voor alle inwoners en daar hoort bij dat er meer ruimte komt voor talentontwikkeling en andere vormen van cultureel aanbod.
  • Al jaren maakt de SP zich hard voor een poppodium in Meppel. Popmuziek leeft in onze gemeente maar een vaste plek heeft het nog niet. Bij de verbouwing van Schouwburg Ogterop moet daarom een zaal komen waarin popmuziek mogelijk is. Dit versterk de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor jongeren en mensen die zich hier willen vestigen.
  • Talent heeft ruimte en een podium nodig om te ontwikkelen. Hiervoor is het nodig om het cultuurbudget weer terug te brengen naar wat het was, voor er op werd bezuinigd. Voorzieningen als de bibliotheek en Schouwburg Ogterop zijn geschikte culturele ontmoetingsplaatsen die nodig zijn om van een beginnend artiest een ervaren podiumdier te maken.
  • Het Drukkerijmuseum en het Stedelijk Museum Meppel vertellen het culturele verhaal van wie wij als Meppel zijn. Dit verhaal moet ook in de toekomst worden verteld en waar nodig worden ondersteund.
  • Ieder kind moet de kans hebben om een muziekinstrument te leren spelen. Jongeren krijgen via jongerenwerk op scholen en culturele wijkcentra de kans om te ontdekken wat ze zelf mooi vinden.
  • Het gebouw van Bad Hesselingen is op. De rekening voor renovatie of nieuwbouw is keer op keer vooruitgeschoven door verschillende colleges. Voor de SP staat vast dat we nu moeten investeren. Dit biedt ook kansen voor nieuwe invullingen en inkomsten. Of daar renovatie of nieuwbouw voor nodig is, moet in de komende periode worden onderzocht.
  • Sportiviteit is goed voor lichaam en geest. Daarom is het ook in het belang van de gemeente om goede sportvoorzieningen te onderhouden. Verenigingen dragen zelf al in hoge mate bij aan hun faciliteiten door middel van contributie, acties en sponsoring. De gemeente hoort ook mee te betalen aan deze voorzieningen. Ook zorgen we ervoor dat sporten voor iedereen toegankelijk blijft met bijvoorbeeld het jeugdfonds sport en cultuur.
  • (Sport)verenigingen hebben een vast aanspreekpunt bij de gemeente en de gemeente houdt zich aan gemaakte afspraken met de clubs.

Veilige wijken en verkeer

In je eigen huis en wijk wil je je veilig voelen. Dat begint met omkijken naar elkaar en goede sociale contacten maar er is meer voor nodig in het geval van criminaliteit en overlast. Daarvoor is het belangrijk dat er een goede relatie is tussen de wijkagenten en de buurten. Zij moeten een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor bewoners zodat problemen snel worden herkend en opgelost. BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) zijn geen oplossing voor een tekort aan agenten en mogen dus ook niet worden ingezet voor politiewerk.

Veilig verkeer begint met aandacht voor de meest kwetsbare weggebruikers. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de zebrapaden weer terug zijn gekomen op veel plekken in de binnenstad. Bij toekomstige herinrichting van wegen zorgen we voor zo veilig mogelijke oplossingen voor fietsers en voetgangers. Dit doen we in nauwe samenspraak met de omwonenden en weggebruikers.

Hoe gaan we dit doen?

  • De wijkagenten komen op vaste momenten in de wijkcentra en dorpshuizen voor spreekuren. Hiermee verlagen we de drempel voor inwoners om ze te spreken en komen problemen in de buurten sneller aan het licht.
  • Meer BOA’s zijn geen oplossing voor minder agenten. In plaats van extra BOA’s in te huren, zetten wij dat geld liever in voor beter contact tussen de wijkagenten en de buurten.
  • BOA’s worden niet extra bewapend en politietaken horen bij de politie thuis. De landelijke bezuinigen bij de politie zijn geen reden om vervolgens handhavers meer bevoegdheden te geven. We zetten in op verdere integratie en samenwerking tussen handhaving en politie en maken het voor BOA’s mogelijk om door te stromen.
  • In de stad en in ieder dorp komt met Oud en Nieuw één vaste plek waar vuurwerk mag worden afgestoken. Zo maken we de jaarwisseling veiliger en gezonder maar hebben mensen wel de kans om zelf vuurwerk af te steken als zij dat willen.
  • De voordelen van extra vaste camera’s in het centrum, wegen niet op tegen de impact op privacy. Met bijv. bodycams hebben agenten nu voldoende mogelijkheden om in probleemsituaties beelden vast te leggen. Dit willen wij niet uitbreiden.
  • Na jaren van politiek gesteggel moet de fietstunnel bij de Reeststouwe er eindelijk komen. Hiermee verbinden we de scholencampus Ezinge op een veilige manier met de overkant van het spoor. Hoewel het grootste deel van de rekening door ProRail moet worden betaald, kan dit niet zonder bijdrage vanuit de gemeente. Met lobby bij het rijk moet de gemeentelijke bijdrage zo laag mogelijk zijn.
  • Goed fietsverkeer en autoverkeer kunnen hand in hand gaan als er goed beleid wordt gevoerd. Dat is geen kwestie van verdeling van geld maar van aandacht. Vrijliggende fietspaden als norm bij nieuwe bestrating is bijvoorbeeld veiliger en beperkt niet de bereikbaarheid met de auto. Daarnaast worden fietsers extra beschermd op (onoverzichtelijke) kruisingen. Dit kan door verkeerslichten anders in te stellen (gelijktijdig groen voor alle fietsers) of te zorgen voor vrije banen met voldoende opstelruimte voor de fietsers. Drukke wegen waar nog geen vrijliggende fietspaden zijn aangelegd worden een 30-kilometerzone. Drukke fietspaden worden verbreed. In het centrum komen meer plekken om fietsen te stallen.
  • Alle buurten in de gemeente zijn bereikbaar met een vorm van openbaar en/of publiek vervoer. Als het OV-bureau Groningen Drenthe besluit dat ze bushaltes willen opheffen, moet dit eerst aan de betreffende wijk worden voorgelegd.

Samen met inwoners

Inwoners weten het best wat er leeft in hun buurt en wat de praktische problemen zijn waar ze tegenaan lopen. Laat ze dan ook meepraten- en beslissen over de oplossingen voor die problemen. We hebben te vaak gezien dat de gemeente de eigen inwoners maar als lastig ervaart in plaats van een kans om plannen beter te maken. De SP vindt dat de overheid naast de inwoners moet staan in plaats van er tegenover. Te vaak is de gemeente nog onbetrouwbaar als het gaat om afspraken met inwoners, bedrijven en verenigingen. Dit moet absoluut beter.

Initiatieven vanuit bewoners moeten worden geholpen door de gemeente. Dit kan door koppelingen te maken met verenigingen en bedrijven die in de wijken en dorpen aanwezig zijn of met financiële ondersteuning maar in sommige gevallen ook door zelf niet de belemmerende partij te zijn die ontwikkelingen in de samenleving tegenhoudt.

Hoe gaan we dit doen?

  • Klachten worden serieus genomen door de gemeente en feedback wordt actief opgehaald. Klachten worden voortaan gezien als kans om te verbeteren. Alleen zo kan maatwerk ook echt maatwerk worden.
  • De gemeente laat zich bij het vormen van nieuw beleid adviseren door ervaringsdeskundigen.
  • Als de gemeente een bewonersparticipatietraject opstart, zorgt zij ervoor dat van tevoren precies duidelijk is welke invloed de bewoners kunnen hebben. Daarmee worden verwachtingen helder en draagt de gemeente niet onbedoeld bij aan een vergroting wantrouwen in de richting van de overheid en instanties.
  • De gemeente gaat onderzoek doen naar manieren om moeilijker te bereiken delen van de Meppeler bevolking ook te betrekken bij burgerparticipatie.
  • De gemeente gaat bij subsidieaanvragen van zorg- en welzijnsorganisaties ook als criterium de samenwerking met bewonersinitiatieven in de buurt meenemen. Hierbij kan gedacht worden aan het delen van ruimtes en contacten, organisatorische hulp, vrijwilligerstrainingen, etc.
  • Hoe onze gemeente in de toekomst eruit komt te zien is niet alleen aan bestuurders of projectontwikkelaars, maar vooral aan de inwoners. Bij belangrijke besluiten over het bouwen van woningen of wegen of andere voorstellen die voor de gemeente ingrijpend zijn, krijgen bewoners altijd het eerste en het laatste woord. Doordat mensen vooraf betrokken worden bij het maken van de plannen en achteraf hun mening kunnen geven, bijvoorbeeld in een bindend referendum.

Eerlijke lasten

Hoewel de financiële positie van de gemeente op korte termijn nog best goed is, moeten er keuzes worden gemaakt om dat in de toekomst zo te houden. De gemeente Meppel heeft op dit moment de laagste lasten van heel Drenthe, dit terwijl er relatief veel goede voorzieningen zijn en we een groot en sterk verenigingsleven hebben om te onderhouden. De afgelopen jaren is er kortzichtig bezuinigd op tal van terreinen om met pleisterwerk de begrotingen in de plus te houden. Dit is niet houdbaar op de langere termijn en dus moeten er keuzes worden gemaakt.

Om dat te kunnen doen, moet er eerst een antwoord komen op de vraag wat voor gemeente we willen zijn. Voor de SP is dat een gemeente met een divers woningaanbod, goede sociale regelingen en sterkte voorzieningen in de wijken. Dit mag best wat kosten want zo houden we de gemeente aantrekkelijk en een fijne plek om te wonen. Daar is een trendbreuk voor nodig door te stoppen met investeren in grote gemeentelijke bouwprojecten. Willen we in de toekomst de gemeente Meppel levendig houden met toegankelijke, goede voorzieningen en willen we zorg en ondersteuning voor inwoners kunnen garanderen dan moet er iets gebeuren. Stoppen met voorzieningen als het zwembad en de schouwburg of een aanpassing van de OZB naar het gemiddelde niveau in Drenthe. De SP kiest dan voor het laatste zodat de breedste schouders het meest bijdragen en we alsnog bij lange na niet de hoogste lasten van Drenthe hebben.

Hoe gaan we dit doen?

  • De begroting moet toekomstbestendig worden. Niet jaar op jaar met de kaasschaaf bezuinigen voor een krappe plus maar grondige keuzes op basis van beleid waarmee uitgaven en inkomsten op lange termijn in balans zijn.
  • De rek is eruit na bezuinigingen op sociale regelingen, zorg en ondersteuning en cultuur. Bij tekorten kijken we eerst naar mogelijkheden om te bezuinigen op stenen en als dat onvoldoende is dan kijken we naar de OZB zodat de rekening eerlijk wordt verdeeld.
  • De landelijk geldende Roemer-norm voor ministeries wordt ook in Meppel ingevoerd. Hiermee mag nog maximaal 10% van de personeelskosten worden uitgegeven aan externen. Zo voorkomen we dat dure adviseurs, interim-managers en andere medewerkers de gemeente meer geld kosten dan nodig is.
  • Er worden geen contracten en subsidies met organisaties aangegaan die buitensporig hoge salarissen betalen.

Doe mee


Meld je aan

Terug naar boven
Doe mee Word lid Contact Normale website